Kalla krigets anläggningar i BaltikumKalla krigets anläggningar i Baltikum
(fristående fortsättning på Om ryssen kom)

Temaresa: Kalla Krigets underjordiska anläggningar i öst och i väst
Under 1900-talets senare hälft präglades det delade Europa av militär kapprustning och kärnvapenhot. På båda sidor av den s.k. järnridån byggdes underjordiska anläggningar som ingick i militär- eller civilförsvarsorganisationerna. Sverige var neutralt men upplevde hotet om angrepp som högst påtagligt. De sovjetiska kärnvapenbaserna låg bara 40 mil bort på andra sidan Östersjön. Karlskrona hyste både marinbas och örlogsvarv och uppfattades därför som ett primärt militärt mål om fienden angrep. Här byggdes 1959 befolkningsskyddsrummet Berggården som var dimensionerat för närmare 6.000 människor. Men under denna resa skall vi besöka dess motsvarigheter i öst – i det forna Sovjetunionen.

Vi skall inte bara vandra ner i anläggningarna och fascineras av dess storlek utan vi skall framför allt förstå varför de byggdes och hur de faktiskt hängde ihop med dem i Karlskrona. Vi börjar med att besöka de underjordiska anläggningarna i Karlskrona med Kulturkompaniet. Kl.19.00 går färjan från Karlshamn och efter en god natts sömn anländer vi till Klaipeda. Vi besöker Litauens Cold War Museum i Plateliai. Museet har utställningar i mycket hög klass. Museet är inrymt i en underjordisk sovjetisk siloraketbas från 1960-talet.

Under vår resa kommer vi även stanna till vid en minnesplats över de litauiska partisanerna som kämpade mot sovjetockupationen – faktiskt ända in på 1960-talet.
Sedan går färden till Riga där vi besöker en unik bunker helt i original från 1960-talet har hög komfort och den byggdes maskerad under en resortanläggning. Lunch intar vi i bunkerns matsal – en på sovjetiskt manér kakelklädd miljö med arbetsmoralhöjande deviser på väggarna.
I Riga har vi också lagt in ett program som visar hur övervakade och kontrollerade medborgarna var av KGB under sovjettiden.

2 övernattningar iland med helpension, reseledare i Baltikum, inträden. Det historiska perspektivet lyfts av Michael Helgesson som följer med på delar av resan.

Pris
vid 15 pers: från 8800 kr/ pers
vid 35 pers: från 9800 kr/ pers

Lågsäsong: 01.04. – 11.05. + 15.09. – 30.10.24
Mellansäsong: 12.05. – 30.06. + 01.09. – 14.09.24

  • Vissa delar av programmet går att genomföra som kryssningsupplägg, låg- och mellansäsong utresa mån-ons från Karlshamn med del i 2-bäddshytt, frukost, middag i a la carte, buss, guide och inträden från 2900 kr/ person. Vi börjar med programmet ”Om ryssen kom” i Karlskrona med Michael Helgesson som guide.
  • Cross Baltica Sweden AB har resegaranti ställt till Kammarkollegiet.
  • Vi jobbar gärna B2B och är underleverantör/ skräddarsyr och bokar Era resor till Baltikum.
  • Vi främjar lokala samarbeten.
    Vi arbetar med lokala guider, lokalt ägda boenden och restauranger för att skapa tillväxt lokalt. Vi väljer restauranger som använder sig av lokalt producerade ingredienser i så stor utsträckning som möjligt.

Här presenterar vi några resekoncept som kan vara en utgångspunkt till Er reseplanering. Vi justerar gärna koncepten efter Era önskemål – de priser vi presenterar är en preliminär beräkning. Det slutliga priset beror på ett valt hotell och aktiviteter.

Kontakt och bokning:
Iwona Slojka,
0734292399
iwona@crossbaltica.com

Skicka Förfrågan